CloseForm

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief:

‘We weten precies hoeveel stelen we op een dag kunnen verwerken’

Al zolang Gert-Jan Klaver zich kan herinneren, wordt er bij Klaver Flowers met Bercomex-machines gewerkt. Samen met zijn zus Lydia is hij de derde generatie binnen het familiebedrijf. Bij nieuwe ontwikkelingen spelen de Bercomex-machines een belangrijke rol. Ook nu weer. Sinds februari 2023 staat er een Furora, waardoor Klaver Flowers grote sprongen heeft gemaakt op het gebied van productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit.

DIRECT NAAR DE VIDEO? BEKIJK DE VIDEO HIER!

Het verhaal van Klaver Flowers begint bij opa Klaver. Een eeuw geleden startte hij in Heerhugowaard met het verbouwen van groente. Ook bouwde hij een kas om aardbeien te telen. Na veel mooie jaren gaf hij het stokje door aan zijn zoons, die zich op het kweken van bloemen gingen richten. Om deze bloemen efficiënt te verwerken, investeerden ze in Bercomex-machines. Sinds deze eeuw staan Gert-Jan en Lydia aan het roer en ligt de focus op lelies. Het familiebedrijf beschikt over veertien hectare kassen. De lelies worden verkocht via de bloemenveilig en gaan voor een groot deel naar Engeland.

Kennis en kosten

Klaver Flowers staat voor de uitdaging om van betekenis te blijven in een langzaam veranderende markt. Zo is het op dit moment moeilijk om goede medewerkers te vinden. “We werken veel met buitenlandse uitzendkrachten. Omdat zij vaak maar een korte periode in Nederland blijven, kunnen we hun kennis niet vasthouden. Bovendien lopen we het risico dat we ons door stijgende arbeidskosten uit de markt prijzen”, legt Gert-Jan uit. “We wisten dat collega-kweker Bredefleur pionierde met de Furora. Toen we over de positieve resultaten hoorden, durfden wij ook in deze machine te investeren.”

"We weten precies hoeveel stelen we op een dag kunnen verwerken"

Uniforme bossen

De Furora maakt uniforme bossen. De medewerkers van Klaver Flowers hoeven de lelies alleen nog maar op de band te leggen. Met deep learning vision-techniek sorteert de machine op stoellengte en -dikte, knoplengte, knopaantal en slappe stelen, wat het gemakkelijk maakt om aan verschillende wensen van afnemers te voldoen. Vervolgens wordt elke steel apart ontbladert, wat leidt tot nette, strakke bossen. Aan het eind van de lijn is in samenspraak met Bercomex een inhoesmachine toegevoegd. Hierdoor komen alle bossen kant-en-klaar uit de Furora.

Duizend stelen per uur

Waar veel lelies tot voor kort nog grotendeels handmatig werden gebost, gebeurt dat nu dus automatisch. De productiviteit is hierdoor per persoon, gestegen van zeshonderd naar duizend stelen per uur. Ook heeft het team meer grip op de planning. “De snelheid van de Furora is vrijwel altijd hetzelfde, waardoor we precies weten hoeveel stelen we op een dag kunnen verwerken”, vertelt Gert-Jan. “Bovendien kunnen we eenvoudiger extra uitzendkrachten inzetten. Ze hebben geen specifieke kennis nodig om bij de Furora aan de slag te gaan.”

 

Rendabele investering

Omdat de markt niet stilstaat, blijft Bercomex met Klaver Flowers meedenken. “Het team ontwikkelt oplossingen die voor ons werken”, zegt Gert-Jan. “In deze tijd is het als kweker denk ik noodzakelijk om te investeren in een volautomatisch proces. Mede dankzij onze schaalgrootte konden wij de stap zetten: met zo’n veertien hectare kassen op één locatie is de Furora voor ons rendabel. Met de machine verwerken we nu lelies uit zo’n zeven hectare kassen. Dat gebeurt efficiënt, flexibel en nauwkeurig. In de toekomst willen we graag nog één of twee machines toevoegen.”

"Toen we over de positieve resultaten hoorden, durfden wij ook in deze machine te investeren"

Klantcase in beeld

 • Touchscreen display

  Voor het eenvoudig instellen van uw sorteercriteria.
 • Heavy duty bosstations

  Uitgerust voor het dragen van de zware takken en zorgen daarmee voor een gelijk bos resultaat.
 • Uniform eindproduct

  De kwaliteit en uniformiteit van de bossen lelies wordt enorm verbeterd.

Voordelen van de Furora Lelie

Uniforme boskwaliteit

Snel, efficiënt en nauwkeurig verwerken van uw lelies.

Snelheid

Productiviteit tot wel duizend stelen per uur.

Deep learning Vision techniek

Steeds efficiënter selecteren op o.a. knopgrootte, steelsterkte en knopaantal door deap learning techieken.

Minder afhankelijk van gekwalificeerd personeel

Uitzendkrachten hebben geen specifieke kennis nodig om met de Furora aan de slag te gaan.

Deze oplossing bij u in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine past bij uw situatie?

  Neem contact op met:

  Wilco de Hooge

  Bel 0229 502150
  of stuur een e-mail naar
  sales@bercomex.com

  Deel deze oplossing:

  Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief: