CloseForm

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief:

‘Een knaller van een jaar’

Vlak voordat het zomerbloemenseizoen van start gaat, zetten we voet op het terrein van Summaflor in Rijnsburg. Een Europese retailpartner op het gebied van sierteeltproducten welke produceert voor grootschalige winkelketens, supermarkten en e-tailers. We spreken met Teamleider Boeketterie Niels van Tilburg die ons een rondleiding geeft. Ze zijn druk! Draaien op volle toeren voor de Franse en Zweedse Moederdagen.

"De Bouquetmaster draait op volle toeren"

Van alle markten thuis

Wij vinden het natuurlijk fantastisch om een locatie binnen te stappen met uitsluitend Bercomex machines. Niels geeft ons een rondleiding en vertelt: “We hebben door de jaren heen 5 bloemenlijnen, 2 oplegbanden, 9 watervulmachines en 2 BouquetMasters verzameld. Met zo’n 70 man personeel in het laagseizoen tot 160 in het hoogseizoen leveren wij velerlei boeketten aan met name het buitenland. Scandinavië, Zwitserland, Frankrijk, Italië maar ook aan De Baltische staten en Rusland. Op dit moment zijn we hard aan het produceren voor de Franse en Zweedse Moederdag en maken we boeketten voor de Deense Bloomon variant. Die laatste ben ik trots op! De luxe boeketten die de Denen online bestellen, produceren wij direct en de volgende dag wordt het boeket bij de klant bezorgd. Dat is nog eens tempo”, lacht Niels.

Een hele operatie zou je denken en dat is het ook. Maar met een achtergrond in de evenementenwereld is dit Niels zijn ‘cup of tea’. Niels: “Ook maken we voor elke klant boeketten op maat. Zo gaan in Duitsland de korte koffieboeketjes als warme broodjes over de toonbank en bij een andere klant voegen we zelfs een chocolaatje toe aan elk boeket.

Door de BouquetMaster draaien we nu x 1,5

Langzaamaan begeleidt Niels ons naar de twee BouquetMasters die achter in de vestiging pronken. Al van een afstand zie je de boeketten met bosjes uit de machine ploppen. Niels vertelt: “Omdat er bij ons veel vraag is naar koffieboeketjes (korte boeketten), moesten de inlegbakken van de machine worden ingekort. We hebben de eerste BouquetMaster zo’n 1,5 jaar geleden aangeschaft in de hoop hem 50% van de tijd te kunnen laten draaien, maar inmiddels werkt hij op volle toeren en kunnen we zelfs de tweede BouquetMaster voor de helft van de tijd inzetten.“

De investering in een BouqetMaster is er eentje die je niet zomaar doet. Maar als je de resultaten afweegt tegen de kosten dan verdient hij zichzelf snel terug. Niels: “Wij rekenen altijd in boeketten per persoon per uur en hebben berekend dat elke medewerker die aan de lijn van de BouquetMaster staat nu 1,5 keer meer boeketten draait dan voorheen. Een fijne winst als je het mij vraagt! Bovendien worden alle bloemen nu gelijk gerangschikt waardoor elk boeket hetzelfde is. Een next-step in uniformiteit.“

Niels is niet alleen enthousiast over de opbrengst per medewerker. De besparing in aantal medewerkers en het niveau van scholing is voor hem wellicht nog interessanter. “In plaats van 20 zetten we nu 5 bloembindsters aan een machine. Zij doen een laatste check. En ik verwacht snel te kunnen afschalen als we de machine beter leren kennen. Dit is het leerproces dat we samen met Bercomex aan het volgen zijn. We hebben steeds minder geschoold personeel nodig en dat is erg fijn. Het opleiden van een goede bloembindster neemt al snel een aantal weken in beslag. En dan is het nog maar de vraag of ze er wel echt feeling mee heeft om uiteindelijk snel meters te kunnen maken”, aldus Niels.

Tijd om de balans op te maken

Het einde van het seizoen nadert voor Summaflor. Tijd om de balans op te maken en verbeterprocessen op te zetten. Niels vertelt: “We hebben een knaller van een jaar gedraaid omdat door corona de verkoop van bloemen in de supermarkt, één van onze grootste afnemers, extreem hoog was. Ook zien we dat de Nederlandse supermarkten steeds meer focus willen leggen op de uitbreiding van hun aanbod in bloemen. Straks in het laagseizoen hebben we een aantal maanden tijd om ons op deze trend voor te bereiden. Eén van de hoofdoelen voor het volgende seizoen? De tweede BouquetMaster ook op volle toeren laten draaien!”

"We hebben steeds minder geschoold personeel nodig"

Klantcase in beeld

 • 1 & 3 kernen binder

  Met de 1 en 3-kernen binder wordt het boeket stevig gebonden alvorens deze ingekort wordt.
 • Instelbare boeketlengte

  Met een hendel al boekethouders in lengte versteld. .
 • CRP Dubbel mes

  Dubbel mes, stil, voor scherpe snede van dikke en dunne stelen..

Voordelen van de BouquetMaster

Uniformiteit van boeketten

"De BouquetMaster zorgt voor identieke boeketten. Elk boeket toont het zelfde arrangement van de bloemen. Met de foto van het eindproduct op de schermen bij het inhoes gedeelte hebben we een extra kwaliteitscheck."

Hoge capaciteit

“De BouquetMaster zorgt voor een verhoogde productiviteit per medewerker. Afhankelijk van het aantal stelen is de output 390 - 1300 boeketten per uur”

Overal ter wereld inzicht in de boeketten en productiviteit

"De Bercomex Insight Tool maakt het mogelijk om overal ter wereld boeketten te configureren, actuele productiviteit en historische productiecijfers te benaderen. De website is op elk device met internet benaderbaar"

Fijn werkklimaat en inzetbaarheid van personeel

"Voor onze werknemers is het ook een stuk prettiger werken. Het voorkomt dat de medewerker klachten krijgt van het continue vasthouden van de boeketten. Bij grote boeketten kan dit zware belasting voor de pols zijn. Tevens kunnen we snel iemand opleiden om bloemen op te leggen. Dit geeft flexibiliteit in inzetbaarheid van werknemers”

Een Bercomex installatie bij u in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine past bij uw situatie?

  Neem contact op met:

  Peter van Wijk

  Bel 0229 502150
  of stuur een e-mail naar
  sales@bercomex.com

  Deel deze oplossing:

  Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief: