CloseForm

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief:

‘Zonder risico kom je nergens’

Corona technisch mag het weer. En dus vliegen we naar Colombia om onder andere een bezoek te doen aan onze klant Flores De Funza. Met 7 farms één van de grotere bloementelers ter wereld. We spreken met Juan Pablo Martinez Camacho, manager Strategie en Development. Hij inspireert ons met zijn verhaal en deelt zijn ‘key to succes’.

Onze 'key to succes'? Risico's nemen!

Een bijzondere start

Zoals wij dat waarschijnlijk alleen vanuit de film kennen, werd hier de business begin jaren zeventig gestart. 6 vrienden uit Bogota komen samen in een whiskybar. Met een whisky in de hand fantaseren zij over ondernemerschap, hoe zij hun krachten kunnen bundelen en een nieuwe interessante industrie; sierbloemen. De één beschikte over een groot stuk land, de ander over de technische kennis en weer een ander had connecties in het buitenland. Ze sloegen de armen ineen en besloten er volledig voor te gaan. Flores De Funza werd geboren.

De overstap naar Bercomex

Binnen no-time verbouwde het bedrijf rozen, anjers en alstroemeria’s op wel 300 hectare grond. Het bedrijf groeide hard en ondertussen was de tweede generatie het bedrijf ingestapt. Juan Pablo: “7 jaar geleden kwam ik het team versterken. Onze grootste uitdaging op dat moment was het scholen en behouden van personeel. Het was hoog tijd voor een nieuwe stap in de automatisering van het bloemenverwerkingsproces. Aan mij de taak dit te realiseren. We werkten toentertijd nog niet met Bercomex maar ik kende Bercomex wel van naam. Bercomex stond bekend als grootste innovator in dit vakgebied maar in Colombia werkte nauwelijks iemand met Becomex machines. Als nieuwkomer werd er veel van mij verwacht. Ik moest mezelf bewijzen en besloot in het diepe te springen. Ik vloog naar Nederland en kort daarna kochten we onze eerste Furora, de duurste machine uit het assortiment van Bercomex. Het managementteam was doodsbang voor deze immense verandering, ik sleutelde namelijk aan de backbone van een succesvol bedrijf. Al snel bleek de stap succesvol, ik durfde weer adem te halen. De ROI was uiteindelijk wat langer dan verwacht maar de Furora heeft zichzelf inmiddels terugverdiend.” Ondertussen is het Bercomex assortiment uitgebreid met een aantal traditionele Bercomex bloemenlijnen en is in 2020 geïnvesteerd in de Flora Bunchmaster voor de verwerking van trosanjers. “Qua support had Bercomex wel een verbeterslag te maken. Het is fijn dat enkele jaren terug Bercomex Americas in het leven is geroepen om snellere support te garanderen”, aldus Juan Pablo.

Verandering is leuk maar geeft ook weerstand

“De overstap naar Bercomex machines was geen gemakkelijke voor het bedrijf, aldus Juan Pablo. “De verandering vond men spannend en ons personeel vreesde voor z’n baan. Aan de andere kant is het natuurlijk verslavend om te zien dat de output enorm toeneemt, evenals de kwaliteit van het eindproduct. En dat terwijl we minder geschoold personeel hoeven in te zetten. Nog steeds draai ik dagelijks de rapportages uit van de machines die ik gemakkelijk op mijn telefoon kan bekijken. Met name het aantal verwerkte stelen per uur en het percentage van de sorteringen per soort zijn voor mij interessant. Erg fijn om dit inzicht te hebben. Zo kunnen we gericht kijken naar de nieuwe verbeterpunten.”

De volgende uitdaging:
Een maatwerk oplossing, passend bij ónze werkwijze

Stronger together

Juan Pablo vertelt: “Vanaf begin af aan is kwaliteit de drijfveer geweest van het bedrijf. Grootte bleef altijd ondergeschikt. Als je verschil wilt maken op de lange termijn dan moet je de beste willen zijn en innovatie op nummer 1 zetten. En we zitten niet stil. Samen met Bercomex hebben we de eerste stappen gezet, passend bij onze werkwijze. Een grote en spannende investering maar wel één met een enorme potentie. Die spanning en nieuwe dimensie, dat maakt dit werk nu zo leuk!

Klantcase in beeld

 • Uniformiteit

  Uniforme bossen op lengte en rijpheid
 • Meten is weten

  Realtime monitoren van productiviteit en kwaliteit
 • Kwaliteit die staat

  Direct hoogsthaalbare kwaliteit

Voordelen van de Furora

Aanzienlijke besparing op arbeidskosten

De productiviteit per persoon neemt toe door het volautomatisch bos systeem. Individuele bossers zijn overbodig. De Furora sorteert en bost volautomatisch de bloemen naar de vooringestelde bosspecificaties.

Uniforme bossen door geavanceerde vision technologie

De Furora Vision module beoordeelt de individuele Hortensia op knopdiameter, steellengte, steeldikte en indien gewenst ook op kleurparameters. Dit resulteert in uniformiteit van elke bos volgens de vooringestelde criteria per bosstation.

Quadro bosstations voor meerdere sorteringen tegelijkertijd

Twee Quadro bosstations kunnen 8 sorteringen bossen. Het aantal gesorteerde stelen komt eerst per bos aantal in de bufferband. Deze zorgt voor batches ter grootte van een container. Waardoor direct een container vanaf de verzamelband gevuld kan worden. Het Quadro bosstation vormt de bossen in de bos-bind module met de CRM binder. De bos wordt verticaal gevormd en vervolgens weggelegd op de verzamelband.

Sneller proces door volautomatisch systeem

De bloemen worden direct vanuit de plukkar op de oplegband gelegd. Middels de voorverwerkunit worden de stelen op maximale lengte ingevoerd naar de verenkelaar. Deze verenkelt elke steel voor individuele verwerking. Dit alles met een snelheid variërend van 2.500 - 3.000 stelen per uur. Bij grotere batches is een hoger aantal mogelijk door minder omsteltijd.

Een Bercomex installatie bij u in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine past bij uw situatie?

  Neem contact op met:

  Piet Stroet
  Bel 0229 502150
  of stuur een e-mail naar
  sales@bercomex.com

  Deel deze oplossing:

  Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief: