CloseForm

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief:

'Goede mensen zijn schaars!'

Aan het einde van de zomer zijn we voor deze klantcase te gast bij Pico Bello Hortensia. Mede-eigenaar Paul Kouwenhoven ontvangt ons op de grootste van de twee hortensia-teeltlocaties in Bleiswijk. Op deze locatie van 6 hectare wordt, samen met de nieuwe locatie, die even verderop ligt, in totaal 10 hectare hortensia’s geteeld, goed voor een kleine 2,3 miljoen stelen, bestaande uit 22 cultivars, die ook nog eens in 3 kleuren gesneden kunnen worden. Familiebedrijf pur sang

Furora Hortensia bij Pico Bello hortensia!

Paul is vandaag onze gesprekpartner en hij wikkelt er geen doekjes om. Pico Bello is een echt familiebedrijf, want naast Paul werkt zoon Richard in het bedrijf. Wat velen waarschijnlijk niet weten, is dat Richard de oprichter is van Pico Bello. Inmiddels alweer 9 jaar geleden is hij het bedrijf gestart, waar naar verloop van tijd zijn vader Paul instapte als compagnon. Ondertussen werkt ook zoon en broer Bob volledig mee in het bedrijf. En meer op de achtergrond, maar net zo belangrijk en de verbindende factor, vrouw en moeder Yvonne Kouwenhoven.
Leuk detail: de 3e zoon van Paul & Yvonne is ook aangestoken door de hortensiagekte binnen de familie Kouwenhoven en verdient zijn geld als hortensia-teeltadviseur.
Pico Bello is meer dan alleen een naam. Pico staat voor klein en Bello voor mooi. “Mooi tot in het detail! Je bedrijfsnaam moet je hoog houden!” zegt Paul. Het Italiaanse handgebaar dat erbij hoort is het uitgangspunt voor het bedrijfslogo.

Is één van je grootste frustraties personeel…..
de Furora van Bercomex is dé oplossing!

Goede mensen zijn schaars!

Hortensia’s kunnen gesneden worden van april tot en met begin december. “We bevinden ons midden in de piek van het seizoen.” geeft Paul aan en hij vervolgt: “Deze loopt van de 4e week van augustus tot 2e week van oktober, wanneer de meeste verse hortensia’s worden aangevoerd. In deze piekperiode zijn veel mensen nodig om 6 dagen in de week bloemen te snijden. Goede mensen vinden, om deze stelen netjes te bossen, is enorm lastig. Daarnaast rijzen de kosten van goed personeel de pan uit. Door met de Furora te werken hebben we minder mensen nodig en díe we nodig hebben, met minder capaciteiten.”

Paul: “De Furora bost de hortensia’s met twee vingers in zijn neus”

Met de komst van de Furora behoort de ergste personeelsproblematiek tot het verleden.
De Furora wil Paul niet meer kwijt. “Je gaat je erop instellen”, geeft hij aan. Sinds de komst van de Furora is het bossen niet meer de grootste zorg van Paul. De bloemen worden op de aanvoerbloemenlijn van de Furora gelegd, hier staat Paul het grootste deel van de dag zelf ook. Het biedt hem de mogelijkheid sommige mindere stelen korter af te laten snijden, waardoor hij dus een extra ‘voorselectie’ kan doen.

Met de Furora wordt bij een groter soort maximaal 4.000 stelen per uur verwerkt. Maar gemiddeld verwerkt de Furora 2.500–3.000 stelen per uur. Hij sorteert op boldiameter en op steel lengte. De bloemen worden vervolgens in Quadro-stations in bufferbanden verzameld op een vooraf ingesteld aantal stelen. Wanneer het aantal bossen per fust in de buffer hangt, worden deze bossen door het bos-bind-bind-station gebost en afgevoerd naar de verzamelband. Op de verzamelband laat een kleurbalk de juiste sorteringen zien. De Furora biedt 9 sorteeruitgangen, waarvan er 8 gebost worden en een 9e die ongebost sorteert. Zo is Pico Bello instaat om alle stelen in één gang op de gewenste sortering te krijgen.

Minimaal 4 mensen besparing

De Furora neemt veel taken over die voorheen medewerkers uitvoerden. Geen tafels meer waar bloemen gesorteerd en gebost worden. Het bespaart zo al vier mensen in de gehele verwerking van onze hortensia’s en dit kan ook nog wel eens meer zijn.

“Omdat we sinds dit seizoen de 2e locatie erbij hebben en wij de bloemen vanuit die tuin ook verwerken op de hoofdlocatie, is het nog wat lastig inschatten.” geeft Paul aan. Waarschijnlijk is de personeelsbesparing daarom zelfs nog hoger.

Barry, de labradoodle die altijd in de stoel naast Paul meeluistert
naar de interessante verhalen die Paul altijd weer weet te vertellen.

Het heeft even geduurd…

Pico Bello klopte in 2018 al aan bij Bercomex met de vraag of het mogelijk was om hortensia’s te verwerken met de Furora. De Furora en Bercomex waren hier destijds nog niet klaar voor, totdat medio 2019 de gesprekken opnieuw zijn opgestart. Toen bleek dat door de doorontwikkelingen van de Furora het verwerken van hortensia’s tot de mogelijkheden behoorde. “Gelukkig ging het toen allemaal snel en kon in april het plaatsen van het systeem starten.” vertelt Paul enthousiast.

Installatie door Invaro Services & Supplies

Invaro Services & Supplies is de servicepartner van Bercomex en verzorgt in die hoedanigheid de installatie, service en onderhoud aan alle Bercomex machines. De installatie werd bij ons uitgevoerd door lead-monteur René, een ‘wereldvent’, zoals Paul hem mooi omschrijft. De installatie ging erg voorspoedig en de samenwerking met René was bijzonder prettig.
En dan moet je er mee gaan werken! Het leren werken met een machine van dergelijke omvang is een must. Dit kost tijd en geduld. We konden ook niet vanaf dag 1 omgaan met onze smartphone! Toch?
Tot slot
Helaas hebben wij (Pico Bello en Bercomex) door de COVID-19 pandemie de installatie nog niet aan het grote publiek kunnen laten zien, maar we staan te popelen om dat wél te doen. Mocht je willen komen kijken, neem dan contact met ons op!

Furora Hortensia

 • Vision Technologie

  Diverse camera's analyseren de Hortensia
 • Quadro bosstation

  Volledige batch per fust in bosstation
 • Uniform bosresultaat

  Uniforme bossen op lengte en boldiameter

Voordelen van de Furora Hortensia

Aanzienlijke besparing op arbeidskosten

De productiviteit per persoon neemt toe door het volautomatisch bos systeem. Individuele bossers zijn overbodig. De Furora Hortensia sorteert en bost volautomatisch de Hortensia's naar de vooringestelde bosspecificaties. Afhankelijk van het soort of moment in het jaar verwerkt 3 - 4 werknemers de Hortensia's met de Furora Nova. Het is daarmee makkelijker geworden om mensen uit te wisselen tussen schuur en kas.

Uniforme bossen door geavanceerde vision technologie

De Furora Vision module beoordeelt de individuele Hortensia op knopdiameter, steellengte, steeldikte en indien gewenst ook op kleurparameters. Dit resulteert in uniformiteit van elke bos volgens de vooringestelde criteria per bosstation.

Quadro bosstations voor meerdere sorteringen tegelijkertijd

Twee Quadro bosstations kunnen 8 sorteringen bossen. Het aantal gesorteerde stelen komt eerst per bos aantal in de bufferband. Deze zorgt voor batches ter grootte van een container. Waardoor direct een container vanaf de verzamelband gevuld kan worden. Het Quadro bosstation vormt de bossen in de bos-bind module met de CRM binder. De bos wordt verticaal gevormd en vervolgens weggelegd op de verzamelband.

Sneller proces door volautomatisch systeem

De bloemen worden direct vanuit de plukkar op de oplegband gelegd. Middels de voorverwerkunit worden de stelen op maximale lengte ingevoerd naar de verenkelaar. Deze verenkelt elke steel voor individuele verwerking. Dit alles met een snelheid variërend van 2.500 - 3.000 stelen per uur. Bij grotere batches is een hoger aantal mogelijk door minder omsteltijd.

De Furora Hortensia bij jou in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine het beste past bij uw situatie?

  Neem contact op met:

  Peter van Wijk

  Bel +31(0)6 22 06 47 53
  of stuur een e-mail naar
  sales@bercomex.com

   

  Deel deze oplossing:

  Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief: