CloseForm

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief:

‘Elke bos klopt’

De drukke oogsttijd loopt op zijn eind als we langsgaan bij Biemond Flowers, waar op het smalste stukje Goeree-Overflakkee wordt gepionierd met pioenrozen en de Summer Stripper. Sinds Martijn Biemond en zijn broer Bart fulltime actief zijn in het bedrijf van hun vader, is er een hele nieuwe business tot bloei gekomen.

DIRECT NAAR DE VIDEO? BEKIJK DE VIDEO HIER!

Martijns vader, Boudewijn, heeft sinds jaar en dag een akkerbouwbedrijf. Hij verbouwt onder meer aardappelen, uien, suikerbieten, granen, wortels en kool. Tot voor kort deed hij dit altijd zelf. Was het druk, dan hielpen Martijn en Bart hem of schakelde hij tijdelijk personeel in.

Na hun opleiding Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw & Akkerbouw hadden Martijn en Bart allebei de wens om bij het bedrijf van hun vader te gaan werken. “We konden niet met zijn drieën de taken uitvoeren die mijn vader altijd in zijn eentje deed, maar vanwege de schaarse grond was het geen optie om uit te breiden. Daarom besloten we een intensief gewas toe te voegen. Uiteindelijk viel de keuze op pioenrozen, een mooi gewas waarvoor we maar één perceel hoefden vrij te maken.”

"We stonden regelmatig tot onze middel in het afval en moesten alles zelf opruimen"

Proces leren kennen

Pioenrozen hebben drie jaar nodig om op gang te komen. “In het eerste jaar kun je niks oogsten en in het tweede jaar een klein deel. Pas in het derde jaar draai je enigszins op volle toeren”, legt Martijn uit. “Die tijd benutten we om kennis op te doen. In het hele land bezochten we verschillende plantgoedleveranciers. Daarnaast zaaiden we een hoek van ons perceel in met zomerbloemen, zodat we het proces rondom de bloementeelt konden ervaren. We waren bijvoorbeeld nog nooit als verkoper bij de veiling geweest.”

Ook werd er een machine aangeschaft: de Flora Optima. “Belangrijk, want pioenrozen moeten snel geoogst worden. Hoe warmer het is, hoe minder tijd we hebben.” In het tweede oogstjaar was een team van ongeveer dertig man sterk buiten bloemen aan het snijden. Binnen hielden zo’n vijftien medewerkers zich bij de Flora Optima bezig met de verwerking. “Het ontbladeren gebeurde in de bossen en bleek niet goed te gaan bij dikke takken, wat leidde tot veel handwerk. Bovendien stonden we regelmatig tot onze middel in het afval, waarna we alles zelf moesten opruimen. Omdat we in de akkerbouw gewend zijn om veel processen te automatiseren, besloten we te onderzoeken of dat ook in de bloementeelt mogelijk was.”

Proces optimaliseren

Er volgde een gesprek met Peter van Wijk, hun vaste contactpersoon bij Bercomex. Samen namen ze verschillende oplossingen door om de Flora Optima aan te passen. Ook bekeken ze een andere machine, de Furora Compact. “Uiteindelijk besloten we daarin te investeren”, vertelt Martijn. “Een goede stap, want hierdoor hoeven we de pioenrozen nu alleen nog maar op de aanvoerband te leggen. De machine sorteert de rozen vervolgens op lengte, kleur en kwaliteit. Daarna worden ze automatisch gebost, gesneden en gebonden.”

Door een ontbladeraar aan de Furora toe te voegen, gaat ook het ontbladeren vanzelf. “De pioenrozen komen stuk voor stuk voorbij in plaats van in bossen. Bovendien vallen de bladeren direct op een afvoerband, waardoor er minder opgeruimd hoeft te worden.” Veel minder handwerk dus, maar toch was Martijn na de eerste oogst met de Furora niet helemaal tevreden. “De capaciteit om bladeren af te voeren bleek onvoldoende te zijn. Op basis van onze ervaringen hebben we de Summer Stripper in samenwerking met Bercomex volledig geüpdate. En met resultaat: in de afgelopen periode, ons derde oogstjaar, werkte hij naar behoren.”

Blijven verbeteren

Nu de Furora het grootste deel van de werkzaamheden uitvoert, zijn er stappen gezet op het gebied van nauwkeurigheid. Martijn: “Elke bos klopt. Alle pioenrozen worden op de juiste waarde geschat en gesorteerd. Verder besparen we dankzij het geautomatiseerde proces veel tijd. In plaats van vijftien staan er nog maar zes medewerkers bij de machine, waardoor we ons buiten kunnen focussen op het perfect snijden van de bloemen.”

Wat de volgende stap is? “We willen het aantal soorten pioenrozen uitbreiden en onszelf blijven verbeteren. De Furora helpt ons daarbij. Dat het grootste deel van de processen geautomatiseerd is en goed verloopt, geeft ons veel rust. Hierdoor ontstaat ruimte om niet alleen met vandaag, maar ook met de toekomst bezig te zijn. We willen de mooiste pioenrozen afleveren, zodat we kunnen meedoen in de top.”

"In plaats van vijftien staan er nog maar zes medewerkers bij de machine"

Klantcase in beeld

 • Striplengte

  De stripper kan tot maximaal 35 cm ontbladeren.
 • Efficient

  De diverse sorteringen worden gelijktijdig gebost.
 • Snelheidregeling

  De snelheid van de 2 units is onafhankelijke in te regelen voor een optimaal resultaat.

Voordelen van onze Pioenstripper

Maximale ontbladerlengte

De Summer Stripper kan tot maximaal 35 cm ontbladeren.

Breed inzetbaar

De snelheid van de Summer Stripper is aan te passen aan het type steel en de hardheid van de bladeren.

Keuze uit borstels

Onze borstels zijn makkelijk te wisselen en leverbaar in twee hardheden.

Capaciteit

In deze situatie heeft de Summer Stripper in combinatie met de Furora Compact een capaciteit tot 6.500 stelen per uur.

Deze oplossing bij u in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine past bij uw situatie?

  Neem contact op met:

  Peter van Wijk

  Bel 0229 502150
  of stuur een e-mail naar
  sales@bercomex.com

  Deel deze oplossing:

  Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief: